Diversele forme, culori și proprietăți ale sticlei se datorează numeroaselor procedee și prelucrări disponibile.
Categorii de prelucrări
Prima operaţie la care sticla este supusă e tăierea la dimensiuni determinate, care se execută automat, printr-un un soft integrat de tăiere – optimizare, procedură realizată cu acurateţeşi precizie dimensională.
Sticla brută este achiziţionată de la cei mai mari producători Guardian, AGC, Saint-Gobain, în toate formatele existente, cel mai des folosindu-se formatul JUMBO (6000×3210). Stocarea acesteia se face pe rack-uri speciale, pe sortimente de tipuri de sticlă.
Bystronic - SMFR linie automată de tăiere
Hegla - linie tăiere sticlă laminată
Panourile de sticlă ce urmează să fie securizate termic, trebuie finisate pe margini înainte de securizare, cu scopul de a îndepărta micile fisuri apărute pe marginile panoului la tăiere. Fisurile pot genera spargeri ale sticlei, în timpul sau după procesul de securizare.
În funcţie de cerinţele clientului şi de domeniul de utilizare a panoului de sticlă, marginile pot fi parţial prelucrate cu benzi în cruce (detensionare), şlefuite fin cu disc abraziv (şlefuire mată) sau şlefuite lucios (polişare).Marginile pot avea diverse profiluri cu variate tipuri de prelucrări (exemplu: muchie-cant-muchie, şlefuire rotundă).
Sablarea (mătuirea) sticlei se obţine prin mai multe procedee, cel folosit de TDC Glass fiind procesul mecanic.
Sablarea mecanică a panourilor de sticlă se realizează prin bombardarea sticlei cu particule de nisip, putând fi realizată pe toată suprafaţa panoului de sticlă sau cu model, în funcţie de cerinţele clientului. Panoul de sticlă sablat mecanic este mai pretenţios la întreţinere, de aceea poate fi tratat împotriva petelor (amprentelor) cu soluţii speciale.
Aplicaţii ale sticlei sablate: constucţii din sticlă (uşi, compartimentări interioare, balustrade, trepte, mobilier etc.)
Un alt proces de obţinere a sticlei sablate este aplicarea unei folii ce imită sablajul. Acestă folie autoadezivă, aplicată pe toată suprafaţa panoului de sticlă are rol de protecţie în cazul spargerii (folia menţine sticla pe poziţie).
Găurile și decupajele în panourile de sticlă se fac pentru balamalele și mânerele ușilor din sticlă sau pentru prindere pe diverse suporturi (exemplu placări pereţi, tavane etc.).
Maşina de găurit VT 1250 este o maşină verticală semiautomată, destinată execuţiei găurilor de diferite diametre în panourile de sticlă, utilizând foreze abrazive opozabile, având drept agent de răcire apa.Poate fi utilizată pentru găurirea panourilor de sticlă de diferite dimensiuni şi grosimi.
Grosimi de sticlă prelucrabile: 3 – 12 mm
Diametrul burghiului: Ø4- Ø70 mm
Decuparea panourilor de sticlă
Maşina CNC – NRG 250 este un echipament tehnic de lucru de înaltă performanţă, destinat prelucrării tuturor tipurilor de sticlă, cu grosimea cuprinsă între 3 şi 19 mm şi dimensiuni maxime de 1200×2475 mm.
Linia de asamblare Bystronic este alcătuită din maşina de spălat verticală, staţia de inspecţie, presa robot, în care se execută prima sigilare, concomitent cu introducerea argonului între cele două panouri de sticlă, asigurând un grad de umplere de 90%.
A doua sigilare se execută semiautomat, cu poliuretan pentru vitraje rezidenţialeşi cu silicon structural pentru vitraje arhitecturale.
Un procedeu important realizat de TDC Glass este utilizarea distanţierului de aluminiu îndoibil, cu sau fără barieră termică, eliminându-se îmbinarea pe patru colţuri, ceea ce asigură o sigilare ermetică a vitrajului. Linia de asamblare are o capacitate de producţie de 400 unităţi pe schimb.
Fiecare lot de vitraje produs este supus testelor de verificare a calităţii si conformităţii, pe baza planului de inspecţiişi încercări: duritatea, testul de omogenitate, etanşeitatea etc.
Linia de securizare estecompusă dintr-un cuptor de securizare, dotat cu convecţie superioară Tamglass HTF SuperTM 2436-C-20 şi sistem QMS, care permite tratamentul termic pentru toate tipurile de sticlă, inclusiv sticlele peliculizate.
Cuptorul are o capacitate medie de producţie de aproximativ 1000 mp pe zi şi poate securiza panouri de sticlă cu grosimea cuprinsă între 4-12 mm, şi semisecuriza panouri de sticlă cu grosimea cuprinsă între 3-12mm, cu dimensiunile maxime de 2440 x 3900mm.
Prin procesul de securizare, performanţele sticlei sunt îmbunătăţite considerabil comparativ cu sticla recoaptă obişnuită.Sticla securizată a fost creată pentru a fi utilizată în zonele în care faţada trebuie să facă faţă unui şoc termic şi să aibă o rezistenţă mecanică ridicată.Prin folosirea sticlei securizate este minimalizat nivelul riscului de accidentare, aproape până la zero, deoarece aceasta se sparge în particule relativ mici, cu muchii rotunjite, netăioase.
După operaţia de securizare, fiecare lot este verificat prin intermediul testelor specifice acestei operaţii.
Laminarea este procedeul de stratificare a două sau mai multe panouri de sticlă, în condiţii specifice de temperatură şi presiune, prin intermediul unor filme din plastic clare sau colorate de PVB, EVA cu un grad mare de rezistenţă şi elasticitate. Filmele intercalate pot fi colorate, decorative sau cu proprietăţi suplimentare de protecţie solară, acustică, printuri fotografice, etc.
Panoul de sticlă astfel stratificat este un produs cu un grad mărit de rezistenţă, în funcţie de tipul şi grosimea straturilor de sticlă utilizate, tipul şi grosimea stratului intermediar.
În funcţie de cerinţele clientului şi de domeniul de utilizare, laminarea se poate realiza din panouri de sticlă de diferite dimensiuni şi grosimi (dimensiuni maxime 4200×2400), plane sau curbe, float, semisecurizate sau securizate.
După procesul de laminare, fiecare lot este verificat prin intermediul testelor specifice acestei operaţii.